Pages

31 januari, 2010

Nuförtiden är integritet en bristvara

Jag väntade på att någon av bloggarna jag följer skulle kommentera ett visst nyhetsinslag, för själv orkade jag inte *är dålig*. Yami såg behovet och skrev inlägget Funktionshindrades integritet är lika viktig som alla andras!

Det har föreslagits att funktionshindrade skall kartlägga sina liv och dela med sig av den informationen för att behovet av assistans skall kunna beräknas. Det är 91 sidor med frågor som berör saker som toalett-, mat- och sexvanor.

Jag skulle inte vilja svara på frågorna. Som tur är, är det inte jag som berörs. Tyvärr är det många andra människor som gör det och well, jag tror inte att de heller tycker att det är okej.


Mikusagi

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Det du söker? III

Det är roligt att folk kommer hit via sökmotorer tycker jag.

bravader betyder
Enligt min ordbok - det är väldigt bra att ha en ordbok - så betyder det "stordåd".

gratis bröstförstoring
Men skulle inte du skaffa ett stipendium?

mikusagi wikipedia
Okej, varför söker folk efter det här? Vad är det ni vill hitta? Skall jag skriva ett inlägg om Wikipedia, är det vad ni vill?

apelsinskalare använda
Du kanske undrar hur apelsinskalare används? Jag kan berätta hur jag gör. Jag drar den ett varv runt om apelsinen, så att skåran ligger vid ekvatorn so to speak. Sedan trycker jag in fingrarna under skalet och lossar på det :)

bilder på sagojättar
Typ sådana här? Bildsök fairytale giant!

bra bilder på kändisars fittor gratis
Nej. Vilka kändisar förresten?

färg genus kön medie och kommunikation
Det är inte mitt ämne, prova hos Sargoth.

genustest
Oh, det låter spännande! Vad skall det testa? Om någon har genuskompetens?
Jag minns att Macho hade ett genusbingo där en skulle kryssa i företeelser en upplevde. Det enda jag minns är en manlig hallåa på TV4. Det fanns säkert en massa andra intressanta saker också. ANYWAY jag kan inte hjälpa dig.


gömd kamera sex
Du, det är inte okej att filma någon som inte vet om att hen blir filmad.

handduksdagen
Det dröjer väl ett tag till? Är inte den typ i maj?

honung på sår i munnen
Jag tror inte att det läker det. Munnen läker rätt bra själv, utan hjälp.

hur gör man peddo bear
...

kronprinsessan victoria underbett
Jag hade nästan underbett en gång i tiden. Nästan. Det var på gränsen. Jag fick tandställning för att mina tänder satt snett, och tydligen motarbetade den också mitt underbett. När jag insåg det blev jag lite ledsen, jag har alltid tyckt att kronprinsessan ser bra ut. Jag gillar hakor som skjuter fram lite.

nakenhet feminism
Hmm... jag försöker lista ut vad det är du söker. Feminismers förhållande till nakenhet? Nakenhet som verktyg för feminism? Det första är en svår fråga, för well, nakenhet i sig är inte något att uppröras över. Det handlar mer om var, varför och hur. Det andra är en intressant fråga, och jag vet att kvinnor startar projekt för att återta makten över sina egna kroppar (patriarkatet claimade dem först) och jag läste en bok där en fotograf hade fotograferat nakna män på samma sätt som nakna kvinnor brukar fotograferas.

negern blir så glad och fin
Jag gissar att det var en ramsa du letade efter. Jag känner inte till någon med den raden.

pedagogiska grundideér
Jag kan inget om pedagogik D: Men jag har läst om bland annat Friedrich Fröbel som gillade lekgåvor. Barnet skulle leka sig fram till kunskapen. Det är en pedagogisk grundidé?

sexdrömmar om pappa
Det har jag skrivit ett psykologiprov om :D Vi skulle svara på en insändare från någon som drömde sexdrömmar om sin pappa. Freud would say Elektrasyndromet om du är kvinna. Om du är något annat än kvinna så vet jag inte.


Mikusagi

30 januari, 2010

Skrivkramp

Alltsoe jag har en lista på bloggämnen, saker jag har tänkt att jag vill blogga om men jag har inte orkat/kunnat just för stunden så därför har jag gjort en lista av dem. Några har jag avverkat och listan har krympt. Nu ser den ut så här:

  • Mens och kvinnlighet
  • Fuskare (facket, kyrkan)
  • Bang
  • Mat
  • Pengar
  • Koka grönsaker

Meneehhh jag vill inte blogga om det där nu. Faktiskt inte. Ge mig ett bloggämne plx?


Mikusagi

29 januari, 2010

YouTube-fredag 15



har jag ingen koll på. Eller, jag har kanske mer koll än ni som ser begreppet första gången nu. Jag vet mest att folk spammar bilder på visual kei-band och säger att de är snygga och många gånger har jag varit beredd att hålla med. Jag har också förstått att folk älskar att artisterna är androgyna killar och killar som misstas för att vara tjejer av de oinsatta. Så mycket mer vet jag inte.

Visual Kei (ヴィジュアル系, Visual Kei?) är ett mode som uppstod i Japan under det tidiga 1980-talet. Den grupp som gjorde Visual Kei mest känd var X-Japan som steg fram under mitten av 1980-talet. [...]
Stilen bygger på hur den visuella scenen och karaktären skall se ut. Många har en feminin look, som till exempel Mana från Malice Mizer/Moi Dix Mois. De flesta band är består av killar, men det börjar dyka upp fler och fler tjejband, till exempel exist†trace. De flesta fansen är tjejer. Det som definierar Visual Kei är kläderna, frisyrerna och sminket. Banden klär sig oftast i gothkläder som visar deras karaktär. Exempel på nutida kända Visual Kei-band är Moi dix Mois, The GazettE, Kra, Phantasmagoria, PIASS, D'espairsRay, Vidoll, Kagrra, DIO - Distraught Overlord, D, Miyavi och Versailles.

En dag tittade jag i någons gästbok på Helgon och såg en person skriva något i stil med "Exist trace? Är det inte gruppen som faktiskt är brudar?". Jag bildsökte dem genast och bestämde mig för att de var heta, sedan hittade jag videon ovan på YouTube. Då blev jag kär. I sångarens vackra röst och hur söta alla är. Snyggsaker, ge mig dem!

Jag tycker att det är trevligt att se tjejer ta över scenen även på det området och jag hoppas det kommer många fler grupper som (what's with japanska band och ha tecken i namnet som inte finns på tangentbordet?).


Mikusagi

28 januari, 2010

Visdomsord om människor


Jonas Gardell, originally uploaded by Socialdemokrater.
Jonas Gardell var med i Gomorron Sverige idag och sade en grej som dröjde sig kvar i mitt medvetande.
Det var något i stil med raden nedan.
Allt människor gör, görs antingen av kärlek eller av rädsla.

Mikusagi

För en gångs skull tittar jag ut

Det är meningen att jag skall till skolan idag och kopiera en bok (säg inget till antipiratbyrån!) menehhh
alltså
det är något som far omkring där ute, i luften
och samma typ av materia täcker marken
och allt annat för den delen.
Ehm... biblioteket har öppet till typ 21 vah?

Mikusagi

Läs även om andra bloggares upplevelser av .

27 januari, 2010

Kön enligt andra - jag hajjar inte


Folk definierar kön lite olika, och de använder pronomen olika. Vissa människor, som jag*, har inga problem med att använda det pronomen en person uttryckligen önskar (exempel: "Jag vill att du kallar mig 'han'" "Okej"). Andra vill bestämma vad personen i fråga har för kön och använda "rätt" pronomen efter det. Så hur bestämmer de vad någon har för kön?

Några tycker att det är det genetiska könet som spelar roll, eller det som kroppen signalerade vid födseln. Okej, jag förstår. Jag kan inte hålla med men jag förstår logiken ändå. Eller nej, jag förstår inte varför det är så viktigt att berätta vilka kromosomer någon har eller hur någon såg ut när hen föddes men jag förstår ändå... eller nej, jag förstår inte. Hur som helst, något jag förstår ännu mindre är människor som inte vill ändra pronomen om de uppfattar personen som något annat än de hen påstår sig vara - men ändrar pronomen om personen genomgår könskorrigerande operationer. Dessa människor är flexibla men ändå inte, de är biologister men ändå inte. Hur går det ihop? Jag fattar inte!

Mikusagi

Läs även andra bloggares tankar om , , , , , ,


Jag använder mig av "hen" i skrift - något annat känns konstigt och ovant - men i tal har jag inte riktigt vant mig vid "hen" och därför använder jag mig också av "hon" och "han".

25 januari, 2010

Det du söker? II

Sökorden folk har använt när de föll in här fångar mitt intresse ibland så jag fortsätter att försöka ge er svar på era frågor.

wapanese blogg
Du har möjligtvis kommit rätt, men du kanske söker något mer i stil med Totoro, Dollie & Marika, Yuniku eller Baby Pink Lace.
Nu kanske ni tänker "Wapanese? Vad är det för något?". Ah, det kan jag försöka svara på ^_^  Wapanese är en eller flera personer som försöker efterlikna japaner (men de är inte japaner själva). Det kan vara orsakat av för mycket animetittande eller konventbesökande. Vanligt är att använda japanskklingande namn (typ Mikusagi) och att älska saker som är kawaii. Att använda japanska suffix och svara "mochi mochi" i telefonen förekommer hos de mer inbitna wapaneserna. Eller hos folk som faktiskt är japaner.

pocky
Pocky är godis som wapaneser och andra jördar äter (en jörd är en nörd som gillar Japan). Det består av en brödpinne med någon form av överdrag. Själv gillar jag bara de med chokladöverdrag men det finns jordgubb, ostkaka, banan, vindruvor osv. Jag var rätt förtjust i pocky en gång i tiden men nu har jag skämt bort mina smaklökar och finner numera pocky lika överskattat som allt annat godis ^^;;.

vilka stationer finns det om man åker från rågsved med buss 143
För att svara på denna fråga gick jag till SL:s hemsida och klickade på "Planera resa" och sedan "Tidtabeller".
Om du åker mot Högdalen så kommer du till... Högdalen. Om du istället åker mot Liljeholmen så kommer du att passera Lerbäcksgränd, Hagsätra, Hagsätramotet, Stjärnsundsgatan, Esplundagränd, Ormkärrsvägen, Glanshammarsgatan, Älvsjöbadet, Konsumentvägen, Varuvägen, Konsumentvägen igen, Älvsjöstation, Prästgårdsgärdet, Toffelbacken, Västberga kyrkogårdsväg, Västberga gårdsväg, Drivhjulsvägen, Elektravägen, Karusellplan, Svandammsvägen, Nybodahöjden, Sjöviksbacken, Årstaberg, Hildebergsvägen, Sjöviksvägen och Sjövikstorget. (PDF)

vem behöver hjälp med möbelformgivning
Jag skulle tippa på IKEA.

gaysha medlem
Jag vet inte om gaysha(kanelbulle)soders(prick)nu har börjat fungera än, om du inte får svar på dina frågor när du skickar till den adressen så kan du maila mig på Mikusagi(kanelbulle)gmail(prick)com
Jag skriver saker i parantes för att bottar inte skall hitta min adress och börja skicka spam till den.

doktorsfisk
Du tänker på sådana där fiskar som äter parasiter och rengör sår på olika djur i havet? Ah, jag vet inte vad sådana heter tyvärr. Mina föräldrar har flyttat ned nästan alla coola böcker till källaren så jag får förlita mig till Internet och jag hittar då ordet putsarfisk.

bröstförstoring student finansiering
Det är sådant stipendium är till för, vah?


Mikusagi

Det dyraste i världen (2)

Jag minns att jag var med på några av de tidiga piratmanifestationerna. Jag hade nyss hört talats om Piratpartiet, det var innan de hade valt färg och innan riksdagsvalet. Det var alltså ett tag sedan, och jag följde med på manifestationer mest för att hålla min dåvarande partner Lingonsylt sällskap (då var jag mono). Jag skulle knappast ha följt med på något liknande om det hade varit för M, C, Kd eller Fp men det här gick ju inte tvärtemot mina värderingar så därför tyckte jag att det var okej att hänga på.

Jag minns att jag hörde Rick Falkvinge prata om att ifall fildelning är olagligt så kommer vi snart att bli övervakade. Annars går det inte att hålla efter lagen. Well, jag trodde inte på Falkvinge. Sverige är ju liksom en modern demokrati, ingen politiker tycker att det är tufft att övervaka sina medborgare.

Jag hade fel.

Det påverkade mitt förtroende för regeringen, och när jag hör någon vifta bort sina egna farhågor genom att säga "Nej en sådan knasig idé skulle regeringen aldrig komma med" (jag har hört sådant) så känner jag att jag inte är säker på det. Jag trodde aldrig att de skulle avlyssna mig. Jag känner att en viktig rättighet är kränkt och jag vet inte hur många fler jag kan vara säker på att få ha kvar.


Mikusagi

Jag återanvänder en gammal rubrik för jag kom inte på någon ny.

24 januari, 2010

Anime


Så, nu vet ni vad manga är. Nästa steg är . Det bygger på samma grunder som , men det är animerat. Som tecknad film ni vet! Eller, det är tecknad film men inte som västerländsk sådan. Om det vore som västerländsk tecknad film så skulle inte massvis med människor nörda in sig på området och se till att skaffa kamrater som också gillar japansk tecknad film. Vad skulle poängen vara med det?

Som sagt, det påminner om manga. Det finns serier/filmer, serier/filmer med action, serier/filmer med sex etc. Ni har kanske märkt av den populära kategorin (vars officiella namn jag inte känner till) samla-monster-och-tävla-med-dem. Typ Beyblade (men nu kanske ni skriker "Hallåååå! De samlar inte monster! De har små grejer som snurrar!" men det poppar upp monster ur dem, det har jag sett! *har sett typ tre avsnitt*), den där animen där huvudpersonen har lila och gult hår och folk ritar fanart där hen hånglar med sig själv (nu kanske ni bah "Hallåååå! Det är ju inte monster de samlar, det är kort!" men kort är monster, typ *har sett typ tre avsnitt av denna också*), Digimon (nu kanske ni suckar  "Hallå! De samlar ju inte på monster! De är bara kompisar med dem!" men att samla på och bli kompis med är ju lite samma sak, tycker ni inte?) och Pokémon. För att nämna fyra som har sänts i Sverige på en lättillgänglig kanal (är det TV4 som har visat alla?). Sådant finns också.

Mina bildexempel kommer från den gulliga serien . Ni som inte gillar när det är rosa och fransar överallt kan ta en titt på musikvideon jag länkade till förra fredagen, den är som sagt gjord av klipp från filmen Princess Mononoke som jag rekommenderar varmt.



Soe, nu vet ni på ett ungefär vad manga och anime är, right?


Mikusagi

23 januari, 2010

P3 Gubbgalan

2010 års P3 Guldgalan domineras av män - och vem är förvånad? Det speglar musikvärlden i stort. Jag ser inte så ofta på TV och jag lyssnar inte så ofta på radio men när jag gör det så är det främst manliga artister jag ser och hör. Inte bara, men en majoritet.

Artisterna skyller på konsert- och festivalarrangörer och skivbolag, som i sin tur skyller på musiklyssnarna, som i sin tur skyller på vilka artister musikjournalisterna lyfter fram. Men könsmaktordningen är inget som befinner sig långt borta, utan något som finns i allas liv. Det är allas fel att könsmaktordningen finns och därför måste alla var med i arbetet för en förändring. Ingen ska få skylla ifrån sig! Därmed basta!
Ta det röda pillret - se världsproblemen i vitögat
Mansdominansen i musikvärlden och P3 Guldgalan borde byta namn till P3 Gubbgalan!


Jag kollade nyss igenom listan över vilka artister jag lyssnar mest på och jag skäms lite. Den domineras av gubbar. Det har blivit lite bättre, om en kollar listan som bara täcker de tre senaste månaderna så är mansdominansen lite mindre men fortfarande en mansdominans.

Det är ingen tillfällighet att människor i allmänhet lyssnar mest på män, att det bara råkar vara så att män slår igenom i större utsträckning än kvinnor gör det. Det här är inte ett sådant tillfälle då vi bör ignorera kön. Det finns ett problem och istället för att lamslås av dess storlek så börjar vi jobba. Nu. Lyft fram kvinnliga artister! Läs gärna inlägget jag har hämtat citatet ovan från.

Lite roligt mitt i allt det tråkiga, Tankesmedjan om kategorin "årets kvinnliga...". Annat roligt så här i vintertider - och alltid annars också - är Yes, vi har fått armar.


Mikusagi

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

22 januari, 2010

YouTube-fredag 14



Så här trevliga finns det på YouTube. Ett litet tips så här en vanlig YouTube-fredag.

Mikusagi

21 januari, 2010

Men en utav eleverna fick nog en vacker dag

Jag har mycket att göra idag, så förvänta er inte att jag skall leverera. Om ni ändå vill läsa något föreslår jag Helena Bergmans Om nakna kvinnor och klichéer och om ni vill titta på något finns Saker i livet som vore roligare på 20-talet.

I'll be back!

Mikusagi

20 januari, 2010

Lektionerna de blev ett tvång

Ibland har jag jättemycket att göra. Då händer det att jag reagerar med att göra ingenting. Som idag. Jag sov tre timmar när jag kom hem från skolan. What's up with that? Sedan har jag inte städat. Fast jag har i alla fall diskat!

Nåväl. Jag har börjat SO C och Religion, genus och sexualitet. Jag är lite småseg och har typ tio bloggämnen i mitt huvud men så blir det ett sådant här utfyllnadsinlägg istället  :P  Men anyway om ni läser RGS på så får ni gärna peta på mig~

Jag kanske kommer att försöka orka lägga in bilder från vargdemon den här veckan, men de blev nog inte särskilt bra. Jag ville inte hålla på så mycket med kameran, för helst ville jag ha mina händer inuti vantarna. Kallt you know.

Ännu en gång en rad ur en sång i titeln.

Mikusagi

Det du söker? I

Folk trillar in hit på lite olika sökfraser. Tydligen så försöker de hitta något. Svar på frågor, information om ett visst ämne eller så vill de ha tag på en person. Jag försöker hjälpa till


b-uppsats i företagsekonomi
Nej, du har kommit fel. Jag känner inte ens till några bloggar som behandlar företagsekonomi men för retorik, medie- och kommunikationsvetenskap och filosofi skall du vända dig till Magnihasa. För revolution går du till Ta det röda pillret. Jag vet också var du hittar en rad andra ämnen, men inte företagsekonomi. Inte i bloggform i alla fall.
Jag lyckades inte hjälpa här men jag ville skriva upp den sökfrasen ^^;;

blogspot - bo hansson: mitt i livet
Jag vet inte vad du söker efter men jag tänkte hjälpa dig att formulera sökfrasen på ett sätt som gör sökningen mer effektiv.
bo hansson mitt i livet site:blogspot.com

jag vet inte om jag är bisexuell
Du är bisexuell

ordspråk om utmaning
Det som inte dödar dig gör dig starkare
Har du börjat är hälften klarat
eller något sådant.

vad heter apan michael hade med sig överallt förut?
Först funderade jag på om mannen med den gula hatten hette Michael, men så kom jag på att du troligen menar Jackson. Michael Jacksons apa heter/hette Bubbles tror jag.

mikushagi
>_<  Fel fel fel! Felstavat! Här är jag, förresten.

rosa sås skolmat
Om det ligger på golvet är det troligen spya.
Det finns mat i konstiga färger, kolla här till exempel!


Mikusagi

19 januari, 2010

Inte genus

Folk påpekar ibland att jag säger "kön" när de själva skulle säga "genus". Ofta är det personer som har haft kanske två föreläsningar om genus och nu känner att de vill använda sina nya kunskaper. Det är trevligt att de tar till sig ordet, men jag brukar inte använda det annat än när jag säger "genusvetenskap". Jag använder ordet "kön" för alla typer av kön (juridiskt, biologiskt, socialt, mentalt) ifall tillfället inte kräver att jag specificerar mig. Varför? För att de är alla mer eller mindre konstruerade av oss, så jag tycker inte att det är någon stor skillnad mellan dem. I slutändan handlar det ändå om uppfattningar och upplevelser.

Jag menar inte att alla individer har sociala kön som överensstämmer deras mentala, därför använder jag ibland olika termer. Oftast när jag talar om kön kan det dock vara nästan vilken kategori som helst. Biologiska, sociala och mentala kön har gemensamt bland annat att de inte är binära även om folk många gånger tror det. Det finns inte bara 0 och 1, det finns mycket mer. En kan se det som en skala som går från en ytterpunkt till en annan men kanske är det bättre med en mer komplicerad bild som inte går bara från höger till vänster utan har fler dimensioner än så. En karta med punkter. Fast raka, endimensionella skalor är enklare att förstå.

Juridiska kön finns det bara två av, i Sverige i alla fall. Där är det antingen eller som gäller.


Mikusagi

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

18 januari, 2010

Lyckans utmaning nr 13

Vet ni? Jag tänkte ändra lite på Lyckans utmaning. Så här:

  • Den publiceras måndagsmorgnar
  • Det skall finnas flera slags "uppdrag". Att se saker kommer att finnas kvar men utmaningarna kan också vara att göra saker.
  • Jag har ingen tredje punkt men... det ser så fjuttigt ut med två.
Jag vill gärna ha in förslag på utmaningar, eller favorit-i-repris.

Denna vecka vill jag att ni hör av er till någon. Skicka ett snällt meddelande! Det kan vara ett enkelt "Hej!" bara för att visa att personen existerar i ditt medvetande. Du kan skicka ett till någon du träffade förra veckan, för den personen kanske det känns som länge sedan. Du får så klart skriva JÄTTELÅNGA fina meddelanden om du vill, till flera stycken. Det finns inget maximum, bara ett minimum.

Så, ut och gör någons dag lite ljusare!


Mikusagi

15 januari, 2010

YouTube-fredag 13



Det här är en AMV, en animemusikvideo, gjord av klipp från filmen Princess Mononoke och Nightwish's låt End Of All Hope. Filmen handlar om ett krig mellan en stad och en skog. Människorna vill hugga ned träd men när djuren tröttnar på att få sitt hem raserat organiserar de sig för att göra motstånd. I äkta shintoistisk anda är skogen övernaturlig och bebos bland annat av andarna kodama.

Ah, vi ses väl på söndag?


Mikusagi.
Läs även andra blogginlägg om , , , , , , , ,

14 januari, 2010

Historien om novan

En gång för mycket länge sedan. Eller nej, inte så länge sedan. Några år. Hur som helst, då såg jag hos The Pale Green Woman (har jag för mig, men bry er inte om att bege er till din bloggen för den är både låst och inaktiv) att ett nytt community hade fötts. Ett för kvinnor! I någon artikel stod det något i stil med "Nu kan vi satsa på 50% av befolkningen", alltså alla kvinnor var sidan till för. Den rosa sidan med hälsotips, horoskop och recept. Könsstereotypt som det skrek om det och det skulle väl vara OKEJ om de riktade sig till kvinnor som gillar rosa, hälsa, horoskop och recept men nu vände den sig till Sveriges alla kvinnor!

Ah, jag hittade artikeln.

- Det har varit fantastiskt att kunna etablera en tjänst som är byggd för och av kvinnor. Vi har kunnat fokusera helt på 50 procent av befolkningen, säger Malin Stråhle.


Så jag rusade in på sajten, tog plats, skrek rakt ut och var allmänt jobbig och bråkig. Sedan stannade jag kvar, för jag får 10 öre för varje besökare (blir typ 50 kronor/månad). Så jag bloggar där, ibland. Gå in och ge mig 10 öre! Det fanns en gång en användare som var intressant, hen hette Spoofer och AnonymousJerk (bytte namn... av någon anledning, kanske kontobyte). Ah, det var goda tider! Goda tider ser ut att komma tillbaka, jag värvade the Sargoth som nu också hemsöker Maria Nova.

Jag tycker om bloggen Mitt rosa liv bäst, den är mitt hem på Internet och jag kommer inte att överge den för att få 10 öre per besökare. Jag bloggar inte för pengar. Förutom på Maria Nova, där bloggar jag för pengar. Eller ja, inte bara för pengar. Lite för att nå ut till en annan grupp en den min blogg når ut till. Det behövs.


Mikusagi

Läs även andra bloggares tankar angående , , ,

Gårdagens outfit



För ett tag sedan körde jag med blommiga mjukisbrallor och ovanpå det ett par avklippta jeans. Det var (och ÄR) inne med trasiga jeans ser ni. Gärna ett läderbälte och så en tröja med ett tryck ni inte förstår. Tryck är bara till för att se snygga ut, budskap är (och var) fett ute när det gäller kläder. Därför kan jag också i lugn och ro klä mig i denna fräna mössa med något slags rött märke på, tror det är två gula redskap på det märket. Ser inte riktigt.


Mikusagi

13 januari, 2010

Ett svenskt salladsbord räddar världen igår

Det är tydligen riskfyllt att inte servera elever kött varenda skoldag, i alla fall om en skall tro kristdemokraten Karl-Gustav Drotz. Miljöpartiet och Socialdemokraterna har föreslagit en vegetarisk dag i veckan i Borås' skolor  för att minska växthusgasutsläppen. En väldigt bra idé tycker förstås jag. Men då kommer det folk och skall slåss för elevernas rätt att äta skolmatskött. Hur skolmaten ser ut i Borås vet jag inte men på många ställen så är det lite si och så med råvarorna, det är mest tillsatser. Nu blev det plötsligt jätteviktigt med vad barnen äter, för nu är det någon slags etik som skall räknas in. Det handlar inte längre bara om pengar och effektivitet, någon har tänkt på planeten och kanske också på djuren. Då är det dags att bli misstänksam, verkar folk tänka.

Är det en mänsklig rättighet att äta kött?

På vilket sätt skulle vegetarisk skolmat vara sämre än annan skolmat?

Hur skall "ett bra salladsbord" väga upp klimatutsläppen? Är det någon klimatskatt på grönsaker eller?

Är det så revolutionerande - verkligen - att ha en dag då eleverna inte blir serverade kött i skolan? (Är det bara jag som minns skoldagar utan kött? Jag minns tomatsoppa, potatissoppa, potatisplättar och pannkakor. Det  var inte kött. Vad jag vet. Jag minns också några halväckliga korvar som troligtvis inte var särskilt mycket kött de heller)

Mikusagi


Flattr this



Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

12 januari, 2010

Nyktertips

Jag gillar en viss blogg. Okej, jag gillar många bloggar men nu  pratar jag om Fake Free. Den drivs av två nykterister som ja, gör nykteristgrejer. Idag skrev en av dem, Simon, om blåögdhet. Go check it out!

De har skrivit fler bra inlägg, som det här och det här. Jag har skrivit om dem förut här.


Mikusagi

Flera alternativ is många.

Ibland i svenska skolor så händer det att det serveras fläsk. Då kanske någon av de som bestämmer maten tänker "Hallå, det kan ju inte alla äta! Vi måste ha ett kycklingalternativ!". Ah, rätt. Inte tvinga någon att äta fläsk, bra där. Så vi gör två rätter, en med fläsk och en med kyckling. I övrigt är de identiska. Nu är det 2000-tal och det finns alltid vegetariskt alternativ. På vissa skolor (jag har liksom inte ätit på ALLA skolor) är det vegetariska alternativet också likt huvudrätten, så att säga. De har bytt ut köttet mot tofu, quorn, soja eller något annat sådant. Så, då har vi tre *stroganoff. What's up with that?

Alltså, är det inte dyrare och krångligare att tillaga fler rätter? De smakar inte ens olika (ni vet hur skolmat är, även den som är god är liksom... snarlik all annan med samma kryddning) så liksom... måste vi ha ett kycklingalternativ? Om jag inte äter fläsk, kan jag inte ta mig en tallrik vegetariskt då?


Mikusagi


Flattr this

10 januari, 2010

Schyman ett välbehövligt tillskott till Let's Dance


Gudrun Schyman, originally uploaded by inposure.

Det populära TV-programmet Let's Dance där kändisar får dansa tillsammans med professionella dansare har i år äran att gästas av Gudrun Schyman. Gudrun Schyman är feminist - något som har orsakat en del spänningar. Innan fredagens program (säsongens första) skrev Tony Irving på Newsmill att "Gudruns politiska dans kan straffa sig" och lät där negativ angående feministisk dans.

Vi bör respektera våra traditioner och inte förstöra vårt kulturarv bara för att vara politiskt korrekta. Pardans handlar om två personer som rör sig tillsammans. Det kan vara två män, två kvinnor - eller en man och en kvinna. Någonstans måste någon föra och någon följa. När två kvinnor eller två män dansar tillsammans är det fritt fram att välja vem i paret som tar ansvar och för. När en man och en kvinna dansar tillsammans kräver traditionen, arvet och kulturen att mannen för och kvinnan följer. Dessutom är dansens karaktär, om man liknar den vid en tavla, så att kvinnan utgör dess fokus medan mannen får nöja sig med at vara ramen. (sic)

Ni märker hur könsstereotypt och icke-feministiskt det är, kvinnan skall vara i fokus och det är den manliga blicken all over again. Eller igen och igen, när var den någonsin inaktuell?

Gudrun visade redan i första programmet hur hen känner inför att det hela tiden skall vara kvinnan som är det som visas upp genom att låta sin manliga partner snurra vackert och så kräva (eller föreslå, inte vet jag) att det skulle vara proffsen som föll ned på knä i inledningen istället för kvinnorna. För Gudrun förstår att det är idiotiskt att bevara könsmaktsordningen som kulturarv.

Pardans som vi känner den i dag har sina rötter i 1600-talet , men den första moderna sociala pardansen var Wienervalsen. Varje dans har i sin egen historiska tid tryckt på de sociala gränserna. Att dansa wienervals med kroppskontakt mellan man och kvinna var först förbjudet i många balsalar, valsen tänjde på ett för den tiden provocerande sätt på gränserna för hur en man och en kvinna skulle umgås socialt med varandra. Detsamma gäller senare dansformer som till exempel tango och jive. Gemensamt för många av de mest kända pardanserna är att de bidragit till en samhällsförändring, de har utmanat den rådande tidsandan. Detta har lett till något mycket positivt - utveckling och förändring.

Detta skriver Irving själv i sin artikel. Om nu danserna utvecklades för att utmana normerna - borde de inte fortsätta göra det? Tror du att de som var med och lekte fram Wienervalsen tänkte att "nu måste eftervärlden bevara vår dans precis som den är" när de själva hade utvecklat den för att tänja på reglerna? Att bevara dansens tradition borde väl vara att fortsätta att utmana?

När Tony Irving (som är domare i programmet) gav sin bedömning till Gudrun Schyman och Björn Törnblom sade hen något i stil med att när det gäller koreografi är det ju ingen som för, stegen är förbestämda. Istället handlar det om kommunikation mellan parterna och det fungerade bra. Så Tony - du är förlåten.

Mikusagi
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

08 januari, 2010

I all korthet ang. sociala medier

Twitter avgör utgången i valet Let's Dance.

Mikusagi

YouTube-fredag 12



Petula Clark - Downtown

Mikusagi

07 januari, 2010

Manga

Det är inte alla som vet allt som jag vet. Okej, det är ingen (förutom Gud men hen räknas inte) som vet allt det jag vet. Personen kanske har superkoll på 80% av mina intresseområden men det finns ingen som har sett, läst och hört exakt allt jag har sett, läst och hört. Det skulle ju kräva att personen var med mig dygnet runt under hela mitt liv. ANYWAY det jag försöker säga är att många vet vad manga är, men inte alla. Jag tänker därför rädda de stackars bloggläsare som inte vet vad det är, genom att förklara och berätta.

Jag skulle kunna välja den korta vägen och säga "manga är japanska serier" men jag väljer nu att gå lite längre.

Manga sägs härstamma från den berömda träsnidaren Hokusai (som jag från början kände till på grund av hens fina verk och jag visste inget om hens anknytningar till manga). Jag vet inte om det heter "träsnidare" men vad jag menar är att Hokusai karvade ut bilder i trä för att sedan trycka dem på papper. Nåväl, Hokusai ritade, målade, tuschade och snidade en mängd verk av olika slag. Vissa var humoristiska, andra beskrev vardagen och så fanns det de som skönmålade naturen. Så en gång, nej flera, samlades många av Hokusais teckningar och publicerades i en gemensam bok som Hokusai kallade manga. Inte alls så som vi tänker oss manga idag, det var bara en mängd olika teckningar som inte hade någon koppling till varandra förutom att de var ritade av samma konstnär.

Sedan hände det  väl tusen grejer, de är för mig okända. Nu är manga något annat än Hokusais provteckningar ihopbuntade till en bok för att tillfredställa fansen. Det är serier, som sagt. Jag skulle gissa att det mest är ordet som har tagits från Hokusai, och att kopplingen till den kända konstnären annars är liten. Fast jag vet inte, som sagt.

Manga kallar vi alltså serier som kommer från Japan, och de känns ofta igen på att karaktärerna har stora ögon och huvuden och att känslor uttrycks på ett särskilt sätt. Stora svettdropar visar att det är en jobbig, lite pinsam situation som personen har hamnat i och karaktärerna kan hoppa, slåss och vifta med armarna för att visa att de är upprörda. Känslorna blir ofta överdrivna. Det finns en mängd symboler jag inte förstår mig på, gissar jag. Jag har läst att regn symboliserar förändring och fallande körsbärsblad kärlek. Vem vet vad mer som döljer sig i rutorna?

I väst är serier något som förknippas med framför allt barn men också med vuxna nördar. I de länder där jag har granskat tidningshyllorna (inte särskilt många - men ändå!) har utbudet varit litet - Kalle Anka, Nalle Puh, Bamse (i Sverige). Alla med barn som målgrupp. I Japan finns det mängder av serier, för alla åldrar och för alla intressen. Det finns manga om mat, sport, våld, romantik, skräck, spel, djur och en massa andra saker. Jag tänker nu berätta om de genrer jag känner till.

Shoujo-manga Manga för flickor. Ofta vrålsöta karaktärer och mängder av gulliga inslag.
Shonen-manga Manga för pojkar. Massor av action. Jag vet inte vad mer som karaktäriserar den här genren för jag är inte alls intresserad av den. Jag började läsa en men de enda orden på de tre första sidorna var ljudeffekter. Då orkade jag inte.
Shoujoai-manga Skildrar kärlek mellan flickor.
Shonenai-manga Skildrar kärlek mellan pojkar. Ofta är det kvinnor som är de tänkta läsarna.
Yuri-manga Skildrar sex mellan flickor/kvinnor
Yaoi-manga skildrar sex mellan pojkar/män

Om jag har  förstått det hela rätt så är det typiskt västerländskt att göra skillnad på shonenai och yaoi eller shoujoai och yuri. Tydligen skall shoujoai och shonenai i Japan gå under benämningarna yuri och yaoi.

En grej som skall vara speciellt för manga är att läsaren kan identifiera sig med och sympatisera med karaktärerna på ett helt annat sätt än i "vanliga" serier. Känslouttrycken är som sagt överdrivna, stora ledsna ögon kan du inte ignorera så du sitter där och gråter tillsammans med din favoritkaraktär. Dessutom brukar karaktärerna utvecklas under tidens gång, det är inte som i evighetsserierna i väst där det alltid är samma person i varenda tidning. Samma talanger som alltid, samma erfarenhet, samma mogenhet (eller brist på den). Det går framåt, lite som i en roman. För det är just där skillnaden ligger, manga behöver inte vara simpelt och larvigt (men kan vara). Det kan lika gärna vara djupt, dramatiskt, tragiskt.

Nu kan det vara en god idé med bildexempel. Jag orkar inte googla och jag orkar inte scanna. Scannern är för långt bort förstår ni. Nåväl. Jag har gamla bilder som jag scannade in för några år sedan. De ger alla exempel på shoujo-manga. Notera hur jättetjejigt allt är, och det är så jag gillar min manga! Försök inte läsa dem från höger till vänster, dessa har blivit vända när de skulle ges ut i USA.






Manga går att läsa på nätet. Jag har inte testat själv än men jag har två bokmärken, de leder till OneManga och Lililicious.

Ah, hm, värt att säga: det är inte alltid mangafigurer har stora huvuden och ögon, små näsor och smala halsar. Det är vanligt men det är inte alltid så. Manga är benämningen på alla serier som tecknas i Japan och det finns något som heter konstnärlig frihet, you know  ;)

TL;DR Manga är serier från Japan. De finns för alla åldrar och de flesta intressen.


Mikusagi
Läs även andra blogginlägg om , , , , , , , , , , , ,

06 januari, 2010

Kvittra fint och jag ger dig ett kryss

Svenska dagbladet tittar på hur politiker använder sig av sociala medier och kommer fram till att många inte har fattat grejen. Alltså, jag är all for att du använder din blogg eller Twitter hur du vill (så länge det inte stör någon) men politiker är ju kända för att tänka strategiskt. De gör vad som krävs för att få röster. Well, att rabbla sitt partiprogram i varje kvitter, blogginlägg och Facebook-uppdatering är inte särskilt smart om en är ute efter att röstfiska. Nej, sociala medier kallas just sociala för att de inte är envägsmedier. Du har inte ett gäng passiva läsare som bara väntar på att bli matade med ditt budskap. Folk vill kommentera och få svar på sina kommentarer, de vill återkvittra* sådant de gillar och de vill själva bli återkvittrade.

Internetevangelister brukar framhålla att sociala medier bör intressera politiker av främst två skäl: chansen att nå yngre målgrupper och möjligheten till en öppen dialog. Men SvD:s granskning visar att över hälften av de twittrande riksdagsledamöterna inte alls utnyttjar möjligheten att kommentera andras uppdateringar, svara på kommentarer eller frågor, eller tipsa om andras inlägg (”retweeta”).

Not so cool. Själv är jag en flitig användare av ett gäng sociala medier. Jag menar, förutom att jag skriver i en mängd olika bloggar så använder jag Twitter, Facebook, Bilddagboken, Tumblr, Qruiser och Flickr. Jag vet vad det är. Jag har märkt att folk använder medierna på olika sätt, av olika anledningar och med olika mål. Själv skulle jag gärna vilja se att politiker använde sig av bloggar och kanske framför allt Twitter (för jag orkar inte läsa jättemånga bloggar) på ett sätt som gör att vi förstår vilka de är. Alltså, jag har inte alls svårt att bestämma mig för vilket parti jag skall rösta på i höst men jag har ingen aning om vilket namn jag skall kryssa i. Personval, det är vad som är knepigt! Så är du i rätt parti; få mig att gilla dig! Stick ut lite, var personlig!

Mikusagi

*retwitter, att citera någons kvitter/twitter. Förut skedde det genom att vi kvittrare för hand skrev RT @[namn] [meddelande] men nu finns det en funktion som gör att vi kan återkvittra med ett enkelt musklick.

05 januari, 2010

Internet, kära Internet

Ah, Internet. Ni vet vad det är, eller hur? Kommer ni ihåg när ni inte visste det? Kommer ni ihåg när ni började förstå?

Vad gjorde ni under er första tid på ? Hur var er relation till nätet?
Berätta för mig!


Mikusagi

PS. Jag skriver "Internet" med stor begynnelsebokstav för... jag har lärt mig det någon gång. Är det fel?

Det är blott stjärnorna som vet

Någon sökte på vem sjunger det svenska sailor moon introt? och kom hit. Jag tror att jag vet. Är det inte Annelie Berg? Annelie Berg gör rösten till Annie/Usagi och jag tror också att hen sjunger.

Jag kollade en snabbis på min gamla favoritsida när det gäller sådant här, men hittade inget svar. Det där är en hemsida jag hittade när jag gick i åttan tror jag. Den är mycket användbar och intressant tycker jag själv.

Ah, Sailor Moon... Det borde jag kanske skriva om någon gång!


Mikusagi
Läs även andra bloggares åsikter om

04 januari, 2010

Din mamma är vetenskapligt bevisad

Ibland när folk vill diskutera något med mig (eller jag med dem) så säger de "enligt vetenskapen så..." och känner sig helt vattentäta. Det är ju vetenskapligt bevisat! Det är människorna tvärsäkra på, trots att de inte har ett enda poäng i något vetenskapligt ämne på högskolenivå. De har ingen inblick alls i vetenskapsvärlden - många gånger läser de inte ens Illustrerad Vetenskap som är, om jag har förstått det rätt, vetenskapens motsvarighet till Aftonbladet.

Det är allmänt känt att vissa saker är vetenskapligt bevisade. Vi vet inte vem som har sagt det från början men nu vet samhället att så är det. Men, kan jag då undra, enligt vilken vetenskap då? Det finns inte bara en, the vetenskap, det finns många skolor och traditioner. Och, kan jag då lägga till, enligt vem då och hur många ställer sig bakom teorin? När och hur bevisades det? Vetenskap är inte statiskt. Det förändras. Sällan är alla vetenskapsmän överens (är de någonsin det?) och det finns både teser och antiteser. Vissa grejer som stod i skolböckerna jag använde i grundskolan är nu passé och motbevisade. Världen förändras.

Att helt enkelt säga "det är vetenskapligt bevisat" räcker inte. Jag menar inte att vetenskap är helt onödigt, även om mitt förhållningssätt till ämnet är kritiskt, men att tro blint på första bästa studien du stöter på är lite dumt.

Jag hade kanske kunnat formulera mina tankar annorlunda, och få ett tankefelsinlägg utav det, men jag känner mig allt som oftast inte alls kvalificerad att skriva i den bloggen. Den skrämmer mig.


Mikusagi

01 januari, 2010

Den inte så könsneutrala skönheten

Nu tänker jag ta upp en gammal spaning, för så brukar jag göra. Inget nytänkande här inte! Hur skulle det se ut?

Ni vet dessa könskodade ord? Ord som förknippas med ett kön framför ett annat? Jag tänkte ta upp ett sådant: vacker. Varför är det så sällan vi får höra att män är vackra? De är gulliga, snygga, heta, sexiga och ibland söta men det är aldrig någon som säger att de är vackra! Förutom då i en viss låt som jag aldrig hör nu för tiden.

Över allt finns män som kallar kvinnor för vackra. De finns i tidningarna, de finns i Arga snickaren och de finns i valfritt programs soffa eller fåtölj. Inte riktigt över allt men på många ställen finns kvinnor som kallar andra kvinnor eller sig själva för vackra. Var är människorna som är beredda att beskriva en man med det adjektivet?

Jag har sett vackra personer av alla möjliga kön och icke-kön och jag vet att det finns vackra män. Det är dags att erkänna det! Den manliga blicken? Låt den vara historia, låt blickar kastas från och mot alla möjliga håll!


Mikusagi
Läs även andra bloggares åsikter om , ,