Pages

21 februari, 2011

Snart 8:e mars!


Det känns lite pressande, jag vill blogga en massa men jag har liksom inte så många idéer. Kan jag inte bara typ återblogga allt från förra året?

Nej, något skall jag väl kunna klämma ur mig. Om inte annat så borde jag ha något slags lager på Tumblr.

Ni som inte är här regelbundet/följer via RSS - kom hit 8:e mars!


Mikusagi

20 februari, 2011

QX och inkluderingen som failade


Jag tittade på och statusuppdateringen ovan kan sammanfatta vad jag tyckte.
Det är ingen nyhet att QX riktar sig främst till bögar och sedan lite till flator. En kommentar jag kläckte ur mig 2009 var "Det finns fler transpersoner på Göran Hägglunds kontor än i QX" men jag har upplevt en förbättring under 2010. Inbillar jag mig eller var den faktiskt lite mer en HBT-tidning än den har varit tidigare år?

En måste inte ha inriktningen homosexuella, bisexuella och transpersoner. Det är okej med homoseparatism, homobiseparatism osv. men då får en stå för det. "Vi har valt den här gruppen" får en säga och presentera det. QX Gaygala var som gymnasiet där läraren har placerat en i en arbetsgrupp med två klasskamrater som vill visa sin mognad och därför inte säger rakt ut att de inte vill ha en där, men så blir en helt ignorerad under hela arbetets gång. Så var det! Typ låtsasinkludering bara för att QX har lärt sig av RFSL att det finns andra utanför heteronormen än de homosexuella.

När Carina Berg kommer in och säger "H, B, T... äsch, BÖGAR, FLATOR, FISK ELLER MITTEMELLAN ÄR NI HÄR?" känns det så där. Jag är liksom inte en fisk eller mittemellan. När de fortsätter att under kvällen skämta om hur många bokstäver det är i HBTQ (oj oj, fyra stycken!) så känns det lite gammalt, jag har hört det skämtet i heteromedier i några år nu, QX borde ha varit först med skämtet - inte sist. Sedan fortsatte det så här: heterosexuella talade varmt om homosexuella eller heterosexuella som har gjort något för homo- och bisexuella. Homosexuella talade varmt om heterosexuella. Sedan var det slut.


Mikusagi

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

17 februari, 2011

Spelande med en agenda?

Jag var hemma hos mina föräldrar förut (som vanligt!) och hämtade två spel (inte lika vanligt), Pokémon Ruby och Pokémon FireRed. När jag kom hem upptäckte jag att jag bara hade spelat 36 timmar på Pokémon FireRed så det blev genast att spela det tills batterierna tog slut.

Jag hittade en Nidorina som heter Queer, den blev genast utvald till mitt lag (en kan bara bära med sig sex pokémon, alla andra får spendera tid i en rastpark eller något under tiden). Jag gissar att jag tänkte "Shit, Nidoran utvecklas ju till Nidoqueen, vad coolt!" när jag döpte den. En queer queen, ja tack lixx.
När jag ville lära Queen attacken Cut så såg jag attacklistan och log.


Min queerfeministiska Pokémon kan sparkas, stickas och bitas men ser också värdet i att hjälpa sina medsystrar.

Det var en ren tillfällighet, men det ser rätt planerat ut.


Mikusagi

15 februari, 2011

Att lösgöra sig från sina prylar

Jag har en varm relation till kanske 80% av de leksaker jag har fått från snabbmatskedjor. Det är därför svårt att göra sig av med dem, men det skall jag för hej vad mycket grejer jag har! Jag har bestämt mig för att fotografera alla leksakerna för

  1. Då är det lättare för mig att göra mig av med dem.
  2. Jag kan minnas dem forever and ever utan att ens plocka fram dem.
  3. Leksaker är roliga motiv.
  4. Jag vill träna upp mitt fotograferande

Dock har de senaste månaderna varit så kallade vintermånader och då är det mörkt. Mörker är inte bra fotoklimat. Idag kom jag på att det nog är tillräckligt ljust nu hos mina föräldrar för att ta bra bilder (inte hos mig, hos mig är det fortfarande mörkt för jag har bara ett fönster) så jag tog upp en leksak ur källaren och testade.


Jag tror att det är fotosäsong nu!

BTW jag gjorde samma med mina finaste kinderäggfigurer förut. Fast alla finns inte på Flickr. Jag har minskat på mitt spammande.


Mikusagi

14 februari, 2011

Toaseparatism

En skulle ju kunna tycka att jag borde blogga om alla hjärtans dag idag, men alltså...

Bild från Genderqueer
jag typ orkar inte. Jag skulle kunna skriva något om kommersialismen som tvingade fram den här dagen. Jag skulle kunna skriva om hur tidningar tar tillfället i akt att reproducera den heterosexuella tvåsamheten som norm. Jag skulle kunna skriva om det, eller om andra aspekter, men jag pallar inte. Jag kan basha den här dagen något annat år!

Istället skriver jag om toaletter!

Jag har struntat i toaletternas könskyltar sedan jag en dag var ungefär tolv år och skulle gå in på damernas på en snabbmatsrestaurang, och en "man" sprang förbi mig in på toa. Först blev jag arg men sedan tänkte jag att skyltarna kanske bara är en rekomendation, så jag gick till herrarnas istället.

När jag kom ut från den toaletten var det en gubbe som hytte åt mig med sin käpp och sade något om att jag inte hörde hemma där. Rätt obehagligt, men jag tyckte inte att en gubbe skulle kunna bestämma var jag hör hemma (äger du toaletten eller? NEJDÅSÅ :PppPPppP) så jag fortsatte att gå på den toalett med minst kö, utan att ha en queer agenda. Bara för att det var smidigt så. Fast ibland befarade jag att jag skulle råka ut för något i stil med den otäcka gubben och då har jag snällt rättat in mig i ledet till damtoan.

Det var först när jag läste genusvetenskap (eller om det var sista året i gymnasiet? Jag minns att jag var påverkad av en viss bok som jag läste både då och på genusen) som jag började gå på "fel" toa av ideologiska skäl. Jag ville inte finna mig i den könsapartheid som råder vissa offentliga toaletter.


Fast jag fortsatte att läsa av situationen, jag vill inte riskera för mycket. Dagar då jag är trött är jag ännu mindre risktagande och känner att det skulle vara jättejobbigt om den där toalettvakten sjasade ut mig.


Idag definierar jag mig varken som man eller kvinna, så jag kan inte gå på en toalett som stämmer överens med min identitet. Alltså får jag titta på mig själv och gissa vad jag blir läst som, när jag inte orkar med att råka ut för ogästvänlighet på en toalett. E, eller om jag vill vara jobbig och göra tvärtom mot det jag bör enligt skyltarna. Det är inte helt lätt alltid. Jag blir nog oftast läst som tjej men jag har varit med om konstiga blickar inne på damernas och jag har hört prata om mig som "han". Jag är svårplacerad för den som inte har hört min röst.

Jag tror att mycket skulle vara smidigare om alla toaletter tappade sina könsskyltar och istället bara talade om vad som där fanns (t.ex. toastol, urinoar, skötbord, vad-nu-handikapptoaletter-har).


Mikusagi

12 februari, 2011

Melodifestivalen 2011: Deltävling 2 (Göteborg)

Gissa vem som inte är trött i hjärnan just nu! :D Miku!
För att summera den andra delfinalen: Jag gillar't. Nu kan ni som inte orkar läsa inlägget göra något annat. Ni andra, här står det lite längre:

Ååååh! Christer Sjögren var pausunderhållning! Hen sjöng Djingis Khan! Den där jätteroliga översättningen. Åh <3 Den finns förresten på Spotify, så att ni vet. Nu till de åtta bidragen!

7 Days and 7 Nights
Brolle
Låtskapare: Brolle
Den här låten har en framtid som diskmusik hos mig. Alltså, en viktig funktion som musik har i mitt liv nu för tiden är att liva upp stämningen när jag diskar. Viss musik är bättre diskmusik än annan. Dålig diskmusik är typ Jag ger mig inte för då slutar jag diska så att jag inte missar något ord, eller Caramelldansen för well... jag börjar dansa Caramelldansen. 7 Days and 7 Nights är bra diskmusik. Jag kommer kanske att sjunga med lite ibland men jag kommer inte att sluta göra det där viktiga.
Poäng: 6

My Heart is Refusing Me
Loreen
Låtskapare: Moh Denebi, Björn Djupström, Loreen Talhaoui
Inte alls min musiksmak, utan den där sorten som försvinner obemärkt förbi, varken älskad eller hatad. En låt jag skulle behöva höra bra många gånger på P3 innan jag hade fattat att jag hade hört den. Rösten var i alla fall stark och scenshowen gjorde anspråk på att vara riktigt bra men föll på mållinjen.
Poäng: 6

Ge mig en spanjor
Babsan
Låtskapare: Larry Forsberg, Sven-Inge Sjöberg, Lennart Wastesson
Efter förhöret innan uppträdandet fick vi höra det här fräscha skämtet: "Hon..." "Han!" "Vah?" "Den... det?". Tjoho, kalla en könsöverskridare det, humor på hög nivå! Inte.
Alltså, scenen är ett stort rosaglitter. Hur skall jag inte gilla? Åh jag gillar Babsan <3
Jag tyckte att det var tråkigt med det förinspelade klippet i början (alltså, som spelades upp på en skärm på scenen) men när det blev liveshow var Babsan i sitt esse.
Helt i enlighet med mitt poängsystem blev det ett pluspoäng för att låten var på svenska.
Poäng 9

Vaken i en dröm
Elisabeth Andreassen
Låtskapare: Lars "Dille" Diedricson, Calle Kindbom, Kristian Wejshag
Jag gillar att den flirtar med gamla bidrag (ja, jag gillar när bidragen är lika andra bidrag - varför skulle jag annars titta på Melodifestivalen?).
Jag döpte ett marsvin efter Elisabeth. Just saying. Det var 2002 tror jag.
Stark ballad, häftig röst och rysande final.
Helt i enlighet med mitt poängsystem blev det ett pluspoäng för att låten var på svenska. 
Poäng: 8

I'm in Love
Sanna Nielsen
Låtskapare: Bobby Ljunggren, Thomas G:son, Irini Michas, Peter Boström
Sanna Nielsen i en diskobur. Tyvärr också i ful utstyrsel. En rosa (hotpink, vad det nu heter på svenska) klänning som ser ut som en handduk som har virats runt kroppen, och slängiga örhängen. Låtens final var rivigare och kombinerades med en häftigare scenshow. Jag gillar att låten bättrade på sig ordentligt på slutet.
Poäng: 7

Oh My God
The Moniker
Låtskapare: Daniel Karlsson
Jag log från första början. En trallig låt och artisten var så fin i sin gula överdel (tunika) och halsduk och det var så färgglatt och jag smittades av energin.
Poäng: 9

Elektrisk
Anniela
Låtskapare: Johan Alkenäs, Tim Larsson, Tobias Lundgren, Johan Fransson
Tufft intro. Låten är jättebra diskmusik! Jag gillar Annielas röst. Det är skönt att slippa se den obligatoriska heterosexualiteten. Alltså, i nästan alla shownummer där det förekommer dansare så måste några vara av annat kön än artisten. Även personer som är öppet homosexuella måste se straighta ut på scen. Av någon anledning måste dans alltid vara heterosexuell, as I've påpekat before.  I det här numret var det inga manliga dansare, men flera kvinnliga. Hej ovanligheten!
Jag tror att den här låten är bättre på skiva (eller vad det nu heter 2011) då jag inte hörde ordentligt hela tiden, jag gissar att mikrofonen missade munnen.
Helt i enlighet med mitt poängsystem blev det ett pluspoäng för att låten var på svenska.
Poäng: 9

Like Suicide
Christian Walz
Låtskapare: Fernando Fuentes, Henrik Janson, Tony Nilsson, Christian Walz
Åh vad fint den skimrande flugan gick tillsammans med pärlhalsbandet!
Jag gillade melodin och framförandet, det blev nästan en åtta!
Poäng: 7



Mikusagi

Melodifestivalen 2011: Deltävling 1

Alltså åh jag vill ju veta vem som har skrivit text och vem som har skrivit musik men SVT klumpar ihop allt på sin sida! Jaaaa jag har fixidéer okej?
Åh jag dör på att jag inte har gjort det här. Och vet ni vad mer? Jag tänkte att jag borde beskriva låtarna bättre så att jag om två år minns hur de lät utifrån mina beskrivningar, men så när jag tittade på programmet så insåg jag att jag inte kan beskriva musik! ÅÅååååhhh störigt! Så då blev jag lite less på mig själv. Ja just det, för att jag skall ha något ut av det här i framtiden. Jag skriver schlagerrapporter 95% för min egen skull och typ 2% för att min mamma älskar allt jag skriver och 3% för bloggläsare i övrigt. Eftersom jag gör det helt för min egen skull är det svårt att motivera mig själv att skriva när jag är the trött i hjärnan. Ajja nog med ursäkter.

Try Again
Dilba
Låtskapare: Niklas Pettersson, Linda Sonnvik
Den här låten... Jag tyckte inte att den var dålig, men jag har svårt för låtar där rösten inte utmärker sig utan istället försvinner in bland allt det andra. Som här. Try Again blir tråkig och intetsägande för mig.
Poäng: 5


Me and My Drum
Swingfly
Låtskapare: Teron Beal, Patrik Magnusson, Johan Ramström, Swingfly
Aaah! Hur många är de? Är de en eller tre? Jag fattar inte. I sketchen innan uppträdandet så är det bara en person som är med (Swingfly?) men på scenen står det sedan tre stycken och sjunger. Dessa tre sitter sedan i Green Room så de kan inte vara kör (dessutom var deras insatser lite för stora för att vara doa-folk). Fast på SVTs hemsida så är det bara en av dem som syns. Förvirrande!
Jag blev lite för distraherad av förvirringen för att lyssna på låten, men den lät bekant. Kanske för att jag är en för dålig kännare av rapp så jag tycker att allt låter likadant. Det betyder inte att jag inte gillade den här låten. Jag tycker att den var lite medryckande faktiskt. Fast ändå... alltså nej.
Poäng: 5



Something In Your Eyes
Jenny Silver
Låtskapare: Erik Bernholm, Thomas G:son, Henrik Sethsson
Okej, så här har jag antecknat: "Snajdiga detaljer, som mikrofonstativet. Jag gillade att några fransar hamnade i håret." Nu minns jag inte vad det var för fransar. De satt på ärmarna kanske? Nåväl. Lite charmigt var det i alla fall, och jag gillar att klassiska schlagerattribut användes väl - snygg scenshow och den obligatoriska tonartshöjningen var inte glömd.
Poäng: 6

On My Own
Jonas Matsson
Låtskapare: Sari Autio Olsson, Peter Autio
Det här var inte någon särskilt medryckande låt men jag gillade bidraget eftersom det hände en massa grejer hela tiden. Amuse me and I shall like you, liksom.
Poäng: 6

Oh My God
Le Kid
Låtskapare: Märta Grauers, Anton Malmberg Hård af Segerstad, Felix Persson
Färger! Åh vad färgglatt! Jag gillar! Dessutom är det pansexuellfärgerna! De som är så snygga!
Poäng: 7

Social Butterfly
Rasmus
Låtskapare: Amir Aly, Henrik Wikström
Jag var nyfiken på den här låten, just för titeln. Jag undrade vad för spännande historia som låg bakom den. Så var det bara en vanlig tråkig kärlekssång. Trist!
Poäng: 4

Desperados
Pernilla Andersson
Låtskapare: Pernilla Andersson
En helt okej låt som får ett pluspoäng för att den var på svenska.
Poäng: 7

In the Club
Danny
Låtskapare: Fredrik Boström, Peter Boström, Danny Saucedo
Jag tyckte att rösten var gäll på ett jobbigt sätt. Låten hade en final i alla fall, vilket jag tycker är viktigt i Mello. Det är i slutet av låten jag skall vilja ringa in och rösta! Inte för att jag ville rösta på den här, men ändå!
Poäng: 6

08 februari, 2011

Universitetslektor

De senaste dagarna har varit så här: 1. Jag har fullt upp hela dagen 2. Jag kommer hem sent 3. Jag är trött
Bloggen blir helt bortglömd trots schlagertider. Eller, inte bortglömd, jag tänker på den men det hjälper ju inte.
ANYWAY nu pallar jag inte heller skriva något seriöst, MEN jag har fått en bloggidé: jag kom ihåg en rasistisk saga om är välillustrerad. Den skall jag leta upp och visa er. Om inte mina föräldrar har slängt boken, eller gömt den i källaren. Rasistiska sagor, vad går upp mot det? Åh vad ni blev nyfikna nu!


Det här är inte en bild från den sagan, utan en bild från boken All About Coffee*

Tips:
  • Legalize Trans* tycker att det är älska trans-vecka nu. Det kan ju vara värt att kolla in.
  • Put to sleep är en fantastisk blogg att läsa när jag har mens. Efter ett tag blir det jobbigt att komma på saker att vara arg på, och då finns det alltid förslag där :D När jag har läst där känner jag mig lite lättad, någon blev arg åt mig så slapp jag ragea så mycket. Skönt.
  • Trollhare har skrivit ett tankeväckande inlägg om "könskonfirmation", kolla in!
  • Nätverket Asexuell har bokat tider för träffar i vår (eller ja, om februari är vår så...)
  • Göran och verkligheten

Åh, åh, hallå, jag såg en brugd på Google!



Mikusagi

*William H. Ukers, boken hittas här

Rubriken kom till på det klassiska sättet peka-någonstans-på-random-sida-i-en-bok-och-ta-det-ordet.

04 februari, 2011

Snabbvärdering

Igår gick jag på is. Det är rätt vanligt att människor gör det så här i vinterns Sverige eller Sveriges vinter (beroende på hur en ser det). Jag föll. Det är inte heller helt ovanligt. Efter fallet var jag glad, det är kanske lite ovanligare.

Jag landade bra. Jag satt stadigt på fötterna och hade båda handflatorna på marken. Så sjukt stadigt satt jag, och det var inga problem med att komma upp. Det gör mig alltid lite glad när min kropp visar mig att jag inte är helt d00med om det händer något. Den kan reagera bra. Dessutom hade jag släppt kamera och väska så att båda föll handlöst till marken utan mitt beskydd. Alltså: Jag sätter mig själv före min kamera! Det blev jag också glad för. Nu vågar jag släppa iväg mig själv. Eller det gör jag ju redan, men ändå.


Mikusagi