Pages

28 augusti, 2013

Gonna be skrivtolk

Visste ni att...?
Sedan en tid tillbaka syntolkar jag bilderna i min blogg. Dock så gömmer jag syntolkningen med litet teckenstorlek och vita bokstäver. Om ni vill åt bildbeskrivningarna så använd typ en uppläsare. T.ex. den som redan finns på bloggen (det finns en liten knapp där det står "Lyssna" ).

Jag har börjat läsa en skrivtolksutbildning på Södertörns folkhögskola (dumt av mig att skriva det, nu kommer alla mina klasskamrater att googla upp den här bloggen. Jaja, I'm a blogging warrior and I gotta do some uppoffringar).

Ni bah "Vad är det?"

En skrivtolk är en tolk som arbetar typ som vilken annan tolk som helst, fast en tolkar inte till tal eller till teckenspråk utan till skrift. Tolkanvändare kan vara hörselskadade eller vuxendöva, personer som inte hör tillräckligt bra för att hänga med eller delta fullt ut i ett visst sammanhang men som inte kan teckenspråk. Skrivtolkens främsta arbetsverktyg är datorn. Oftast använder tolken ett trådlöst tangentbord och så får tolkanvändaren titta på skärmen medan tolken skriver.
Vi använder oss av programmet ProType, och det ser ut så här:

[Bildbeskrivning: Skärmdump. Svart ruta med vit text. Det står "Så här ser programmet ProTpye ut. Det är det som används ute på tolkuppdrag. När texten har försvunnit från skärmen så är den borta, den sparas inte någonstans. Sedan är en påhittad konversation återgiven. Karin: Ska vi gå till beslut? Adrian: Nej vänta!. Telefonsymbol - ring!. Så där kan det typ se ut. Tror jag."] Slut på beskrivning
Ni bah "Why you want to become a skrivtolk?"

Jag trodde först att jag ville bli lärare (eller präst), men nu har jag insett att det inte alls är rätt yrke för mig (eller jo, präst skulle fortfarande vara asball). Så, då behöver jag ett nytt! Vad är jag intresserad av? Människor, språk, text!
Alltså, jag har alltid gillat att skriva på tangentbord. Även om jag också älskar att skriva med blyertspenna. Åh textproducering överhuvudtaget! Jag är väldigt fascinerad av skrivkonsten. Som gammal humaniorastudent som har läst både etnologi och genus är jag också intresserad av muntlig tradering, av informationsutbyte, av hur kommunikation sker och uppfattas av olika parter, vad kommunikation egentligen är, hur en kan återberätta något, hur ord påverkar vår verklighetsuppfattning osv.
Jag är sedan länge också intresserad av teckenspråk, vilket jag har pluggat i ett år (kvällskurs, två timmar i veckan). Dock känner jag inte alls att jag har någon fallenhet för det språket. Jag är textuell, kanske verbal, men inte visuell. Språkligt sett, alltså. Jag kämpar på ändå, och jag har bestämt mig för att jag någon gång skall kunna kommunicera på teckenspråk även om det kommer att ta många år att nå dit. Hur som helst, intresset för detta ledde mig till skrivtolksutbildningen.

Ni bah "Jaha men vad LÄR ni er då?"

Vi lär oss om tolkyrket i sig. Alla tolkar arbetar efter samma etiska principer/seder.
Vi lär oss TSS, alltså tecken som stöd. Det är en variant av teckenspråk. Eller, det är liksom tecken som används samtidigt med tal för att göra det lättare att uppfatta vad som sägs. Läppavläsning i kombination med tecken och i vissa fall någon grad av hörsel, gör det möjligt att förstå det som sägs. Teckenspråk har en egen grammatik och ordföljd osv., men TSS används med svenska språket som grund så det fungerar inte likadant (även om många av tecknen är identiska).
Vi lär oss maskinskrivning! Jag tycker att det är JÄTTESVÅRT! Och ni bah "Vad? Men du sitter ju just nu och skriver det här blogginlägget blixtsnabbt?" (okej ni ser ju inte hur fort jag skriver), men alltså jag måste lära mig riktig maskinskrivning! Nu är jag självlärd och har hittat på ett eget sätt att föra händerna på, men jag måste lära mig att sätta fingrarna på ASDF JKLÖ och sedan finns det liksom bestämda fingrar för varje tangent. Vänster långfinger trycker på E, vänster pekfinger trycker på R. Än så länge har jag inte behärskat det här alls och jag sitter hela lektionerna och skriver fel på fel på fel och blir helt frustrerad! Lägg till att det är varmt och kvavt i klassrummet. Tur då att det är okej att gå ut och springa ett varv när jag vill.
Vi  kommer också att lära oss svenska och öhh... jag vet inte, vi har inte läst så länge än!

Ni bah "Jaha, men hur gör ni egentligen när ni lär er maskinskrivning?"
Bra fråga! Vi använder ett program som heter TypingMaster. Där får en lära sig några tangenter i taget. Hittills har jag lärt mig A, S, D, F, J, K, L, Ö, E, R, I, Ä och N. När de lägger in en annan bokstav i ett spel eller ett test så blir jag helt förvirrad och bah "Vah? Vilket finger får trycka på den?" och så kommer jag av mig. Jag kommer också av mig när jag måste trycka på baksteg, för jag har svårt att hitta tillbaka till ursprungsläget sedan. Tyvärr måste jag ofta trycka på baksteg.

Programmet ser ut så här:


[Bildbeskrivning: Skärmdump från programmet. Grön bakgrund. En bild på ett tangentbord med markeringar på tangenterna E, D, I och K. Under syns två händer och streck som går från långfinger från respektive hand upp till tangenterna. Texten på bilden lyder "Extensionsrad. Härnäst kommer du att lära dig tangenterna E och I, som sitter ovanför hemraden på extensions-raden. För att skriva E och I använder du dina långfingrar. Du kommer att märka att när du försöker nå E och I med långfingrarna följer de andra fingrarna automatiskt med i deras rörelse"]


[Bildbeskrivning: Skärmdump från samma program. Texten lyder "Övningsresultat. Bruttohastighet 244 tpm - utmärkt. Precision 97% - mål 95 %. Nettohastighet 239 tpm." Under finns ett stapeldiagram över svåra tangenter. Det visar att jag hade svårast för bokstäverna K och S. "]
[Bildbeskrivning: Samma program igen. Spel. Bubbel, Ordtris och Moln finns som val. Ordtris har bilder som föreställer block. De andra är vad de heter. Alla har alternativet "med studerade tecken" förvalt och sedan finns en knapp där det står "Starta" under varje spel.] Slut på beskrivning.

Först får en lära sig vilka fingrar som sitter var och hur en skall gå tillväga för att nå de olika tangenterna. Sedan får en gå igenom flera olika övningar. Vissa där en trycker på lite olika bokstavskombinationer, andra där dessa bokstavskombinationer faktiskt bildar ord och kanske hela meningar!
Programmet räknar ut ens tpm, tryck per minut, och det viktiga är nettohastigheten eftersom där har du fått minus för alla fel du har gjort. Det viktigaste, har vi fått höra, är att vi har en hög precision, inte att vi skriver snabbt. Det är ändå svårt att fokusera på det då programmet kan vara lite stressande.
Det finns även spel, där en skall skriva de bokstäver eller ord som dyker upp i bubblor, klossar eller moln. Jag gillar klossarna mest för de andra är så väldans stressande!

Vi håller till i Gamla stan, och alla andra på skolan är teckenspråkiga. Vilket är awesome, även om vi liksom blir en språklig minoritet i lunchrummet. Fast alla hörande fattar ju också svenska så egentligen är vi inte en språklig minoritet alls.
Nästa vecka skall jag på auskultation i Göteborg! Jag hittar inte ens i Göteborg! Och jag vet inte hur jag skall roa mig där eller vad jag skall göra eller var det finns wifi eller någonting överhuvudtaget! Hielfe!


Mikusagi.

18 augusti, 2013

Kränkt - The Musical

"Kränkt the musical är en musikal om sexism, rasism och homofobi på nätet. En föreställning om den anonyme näthataren, förövaren i vad jag anser vara ett demokratihot."

Så står det i programmet, skrivet av regissören Liv Elf Karlén, programmet till den föreställning jag såg igår. Stockholms stadsteater i Skärholmen visar under fem kvällar till Kränkt the musical och jag rekommenderar er att se den. Det kostar 60, 100 eller 150 kronor beroende på om en är ung, student eller en helt vanlig människa och föreställningen är en timme lång.

På scenen står en skådespelare, Otto Milde, och illustrerar en mycket kränkt man. En man som sjunger om hur jobbigt att vara just en man. Väldigt roligt och förlösande. Jag hade tidigare under dagen lyssnat på Ulf Brunnberg som pratade om hur feminismen är en jättejobbig sak som basuneras ut i alla TV-kanaler förutom Kanal 9, och att feministerna är en liten, liten, högljudd minoritet. Så fantastiskt när den kränkta mannen på scen använder sig av samma argument som Brunnberg och jag satt i en skrattande publik som tyckte att mannen var fånig.

"Då jag surfade runt bland de vita kränkta männens kommentarer på forum som Flashback, Avpixlat och i diverse kommentatorsfält var det något i tonen som jag upplevde som både skrämmande och rörande. Det fanns inget ifrågasättande av den egna känslan eller förståelsehorisonten. Det var bara känslor, rakt framifrån i någon sorts bombastisk njutning över det egna uttrycket. Det fanns något medryckande över tillståndet. Det var musikal."

På scenen fanns också skärmar som visade videoklipp. Där syntes Ann Petrén, som det kan vara bra att bli kär i redan innan pjäsen för ultimat upplevelse. Kär blir en här. Notera surisarna på 1:07. Alla våra favoritmän är där! På skärmarna (nu pratar jag om musikalen igen) syns även Bianca Kronlöf och Bahareh Razekh Ahmadi. Dessa tre personer citerar flashbacktrådar, hotbrev, Sigmund Freud, Bo Hansson, Mats Knutsson och ett gäng andra godingar.

Under pjäsen grottar vi aldrig ned oss väldigt i hatbrev, det blir aldrig för mycket, vi fiskas upp igen med sång och dans innan vi drunknar i hat. Ni som har lovat er själva, för ert eget välmåendes skull, att inte läsa hattrådar eller kommentarsfält, ni kan gå på den här musikalen och känna er upplyfta efteråt. Faktiskt.

Citat vi känner igen. En dialog om hur jobbigt det är att säga "hen". Alla våra favoritrepliker och lite till. Skynda er att fixa biljetter till åtminstone en av föreställningarna!

Om biljettsidan inte laddar för dig, det problemet hade jag, så klicka istället på länkarna i den röda menyn till vänster!

Rymden och Feministiskt perspektiv skriver också om Kränkt - the musical.

Mikusagi.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

14 augusti, 2013

Awesome person

Åh hallå, vet ni att Liv Strömquist är ca helt fantastisk?
I will tell you some day, ge tips på böcker och visa utdrag och så vidare
men ni kan ju börja med att se den här lilla snutten om Liv:



Mikusagi.

PS. Här finns ljudklipp med Liv:
Om miljöförstöring.
Om tvångssteriliseringar.
Om Lisbeth Salander.
Liv ringer till Jehovas vittnen.

Dags för DN att hänga med i debatten

Idag publicerades en text av mig i den feministiska nättidskriften Ballers, och jag skall även klistra in texten längre ned (den hittas här annars) men först berätta vad den handla om och länka till andra texter.

Den är ett svar på en ledare som publicerades i Dagens Nyheter igår, med rubriken Frihet annat än rättighet.
Andra svar ni borde läsa är Fannys, Trollhares, Marias, Martin Halldins, Genusfolkets och Tekoppens.

Här är min text i Ballers:


I Dagens Nyheter igår (2013-08-13) publicerades en mycket oklar ledare. Jag kallar den oklar, för jag vet inte vad dess poäng är. Den börjar med att, mycket felaktigt, påstå att för homosexuella, bisexuella och queerpersoner är det frid och fröjd, i alla fall i det som kallas ”majoritetssamhället. Skribenten skriver att det självklart är svårt för individer i ”vissa invandrargrupper” och i ”vissa svenska religiösa samfund”. Redan i ingressen är ledaren absurd, homofobin, hatet och våldet finns överallt i det svenska samhället och att jag ens måste påpeka det finner jag befängt.

Sedan skriver DN att det är transsexuella som har det tuffast i samhället. Eller transpersoner. Ja, begreppen verkar användas synonymt (transsexuella ingår i paraplybegreppet transpersoner, men det är oklart om författaren menar transsexuella specifikt eller hela gruppen transpersoner). Hur som helst, med lite samhällsutveckling och lagändringar blir det snart lika bra för transpersoner som HBQ-personer, lovar ledaren och går in på debattartikeln som Inti Chavez Perez skrev häromdagen, även det i DN, där Chavez Perez bl.a. skriver att de transsexuella som råkat ut för tvångssteriliseringar, borde få ersättning. DN vill inte alls att de steriliseringarna skall kallas för tvång, och i ledaren låter det nästan som att det är Chavez Perez som har hittat på att kalla det tvångssteriliseringar. Det är det inte, och vi har haft den här diskussionen hundra gånger om det är att betrakta som tvång eller inte, men jag tar den väl igen då. Så här skriver DN:
Men det som pågick i Sveriges dunkla förflutna, där människor under verkligt tvång stympades för att de ansågs mindervärdiga att föra människosläktet vidare, är något annat än de rutiner som gällde könskorrigerande behandling. ”
Att de har mage! Tvångssteriliseringarna för transsexuella existerade i början sida vid sida med tvångssteriliseringar för andra grupper, back in the days då staten inte ville att vem som helst skapade små kopior av sig själv. Sedan vann vissa grupper rätten till sina egna kroppar, men inte transsexuella. Anledningen till att inte låta personer som byter juridiskt kön vara fertila, var att det skulle kunna ”skapa förvirring i släktleden”. Det hade ingenting med att infertilitet på något sätt skulle skapa ett mer genuint kön.

Men det är en helt annan sak än att individer som opererades under en tid när man fick välja ett kön, inte två, ska ges rätt till skadestånd. ”
Jag måste hålla i mig för att inte fylla sidan med frågetecken. Ledaren, här är det ytterst oklart vad du menar. Två kön? Välja två kön? Kan jag få välja två kön nu menar du?
Kanske är det juridiskt kön och yttre könsorgan som du blandar ihop? I så fall kan jag säga att det här knappast är något nytt, att en juridisk man kan ha en fitta och en juridisk kvinna en penis. Det gick även när en var tvungen att vara steril. T.ex. kunde du som man ha passerat klimakteriet innan den juridiska könskorrigeringen, och därför vara steril helt av dig själv och slippa operation! Resten av ledaren handlar om utseende och plastikkirurgi så jag tror att det är själva könsorgansskapandet som DN är omåttligt intresserad av. Men det är inte vad lagen handlade om, den handlade om att du inte får ha en biologisk möjlighet att skaffa barn om du ändrar ditt juridiska kön. Det handlar om att du inte får ha spermier eller ägg i en frys någonstans och att du inte får ha fungerande reproduktionsorgan i din kropp. Så, nu tycker jag att vi går ifrån att prata könsorgan för så himlans intressant är det inte.

Den allra sista poängen som presenteras i ledaren, förstår jag inte alls. Det är något om att cis-personer inte har rätt till större eller hårigare bröst, för det är läkaretik och vetenskap som avgör vad som är en rättighet och vad som är en frihet. Jaha? Var det ett argument för att inte se steriliseringskravet som förkastligt? Well, ni som så gärna lyssnar på auktoriteter, när Kammarrätten har bedömt ”att [steriliserings]kravet inte vilar på någon frivillig grund” så borde väl ändå DN förstå att det är vad vi har försökt få er att kalla det hela tiden, ett tvång.



Mikusagi.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , eller . (nej det heter inte könsbyte, jag angav det som sökord för att folk tror att det heter så)

12 augusti, 2013

Fem grejer om en bok

Min senaste grej är att leta böcker på en återvinningsstation med en ta-prylar-hörna. Jag har t.ex. hämtat hem, och läst ut, Drottningens Chirurg och H.C. Andersens Den lilla sjöjungfrun. Senast hämtade jag hem Den första djungelboken och jag har tagit mig igenom en tredjedel, eller är det hälften? (jag håller på att läsa om den vita sälen, om någon av er är bekanta med boken).

Läsningen har fått mig väldigt sugen på att se om den filmen jag fick som liten. Meningen var att köpa Disneys tecknade, men det blev fel och jag fick istället en anime, som på engelska heter Jungle Book: Shounen Mowgli (men jag har ett minne av att det på fodralet stod Djungelboken: Så började det hela, men det är väl bara första avsnittets namn). Lite googling och jag ser snabbt att det finns en hel serie, den måste jag se!

Anyway, visste ni att...

  • Shere Khan föddes med en haltning och har därför svårt att fälla vilda djur, och följden blir att tigern ger sig på boskap och människor? (och blir fruktad och hatad av människorna just därför)
  • Bagheera föddes i fångenskap hos människorna och därför är kunnig om människorna? (och förstår vad Mowgli kan bli kapabel till, men också att Mowgli måste gå tillbaka till människorna en dag liksom Bagheera gav sig av till djungeln)
  • Djungelns alla djur har lagar att följa, förutom aporna och därför avskyr alla dem?
  • Baloo är lärare till alla vargbarn? Och kan alla djurens språk och lagar?
  • Mowgli inte kan jaga? Hens uppgift är istället att driva hjordar mot dem som jagar, dra stickor ur tassar och släppa vargar ur fällor.

Jag visste det inte i alla fall!

Mikusagi.

07 augusti, 2013

Stockholm Pride 2013

Så, nu har jag typ skrivit klart alla inläggen och här finns länkar:


Vilken tur jag har som har föräldrar som sticker åt mig pengar så att jag har råd med mat under Pride, sista dagen köpte jag t.o.m. en macka i parken!

Bra grejer i år:
Att det var lätt att lägga schema, de flesta punkter började 00 och slutade 45.
Mina kläder.
Att jag fick matlådor! Som var asgoda! Av en kamrat, så klart.
Kompisar.

Dåliga grejer i år:
Att jag blev sjuk.
Typ jättelångt till matställen (med vegansk mat) från Östermalms IP? Som jag känner till iaf.
Fotoförbud överallt!
Att varken jag eller någon annan fotograferade mina kläder.

Topp tre - personer jag såg väldigt ofta (på scen)
1. Ulrika Westerlund.
2. Moa Svan.
3. Sissela Nordling Blanco.


Mikusagi.

05 augusti, 2013

Twitter 08-05


Jag är inte säker på vad som händer här, men något är det ju.

Mikusagi.

04 augusti, 2013

Stockholm Pride 2013: Dag 5

Morgonen startade med obligatoriskt pyssel med några tårtbitar som skulle delas ut, och precis innan jag gick tog jag både bisolvon och alvedon samt nässpray för hej dunderförkylning! Skulle jag orka?

Jag gick ca halva paraden, sedan bröt jag mig ur, vinglade ned genom en galleria och ut på Plattan och letade mig fram till enda matstället utan en jättelång kö, och frågade lite hoppfullt om de hade något veganskt OCH SÅ HADE DE EN GRILLAD MACKA! Köpte en, fick en mugg med vatten att ta min alvedon med, tryckte i mig allt på tunnelbanan och överlevde därför. När jag kom fram till Pride Park såg jag Dykes on Bikes åka fram och tillbaka, så jag hade kommit ikapp paraden och kom in före den så jag slapp köa in och kunde t.o.m. stå och småprata med de som kontrollerar om en har med sig något otillåtet. Det var lugnt och härligt i parken och jag lade mig i SFQs tält för där var det svalt och skönt. Sedan bodde jag där resten av dagen.

Jacko läser på baksidan av en informationsfilm som fanns i SFQs tält.

Tills Immanuel kom och skrek "AAAHHH VET DU INTE ATT DET ÄR MOA SVAN NU????" och jag bah "okej jag kommer" och Immanuel bah "hahahahhah du är besatt"
(srsly hur besatt är jag om jag inte ens kände till framträdandet?)



Paradgalan var på kvällen, det är alltså typ en grej som händer på scenen då folk pratar och sjunger och spelar musik, ni vet. Inte så peppigt, det var typ Magnus Uggla, Jonas Gardell och sedan 10 artister jag aldrig hade hört talats om. Jag råkade lyssna på några en gång, jag vet inte om de ledde galan eller var tillfälliga komiker men asså de var astråkiga? En kvinna skulle aldrig få vara så tråkig...

Efteråt fick jag höra att några som protesterade mot polisens deltagande i paraden, mot polisens våldsmonopol och utvisandet av HBTQ-flyktingar, hade blivit bryskt utdragna och sedan pepparsprejade. Pepparsprej skall polisen använda mycket restriktivt, som en slags sista utväg, så vi var många som tänkte att det här måste ändå dömas som övervåld. Något sådant har vi inte hört av än.
För att läsa mer om detta på Svenska Dagbladet, Expressen, Aftonbladet, ETC, Feministiskt perspektiv, Motkraft, En av demonstranterna berättar själv på Facebook.

Mikusagi.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , .

02 augusti, 2013

Stockholm Pride 2013: Dag 4

Vakna med brännande hals. Häll ordentligt med hett te i den onda halsen. Frukostsällskapet tittar på mig och undrar om jag verkligen klarar av att delta i ett panelsamtal. Sedan börjar vi båda tro på att om jag bara är tyst fram tills dess så kan jag nog prestera under 45 minuter. Och det kunde jag, men sedan gick jag hem och vilade och min hals dog lite igen och efter det fortsatte halsen att vara död och jag kunde oftast inte prata.

Programpunkten jag deltog i står det om här och här. Jag modererade, lite. Behövdes inte göras så mycket och det är tur. Fast det hade ändå fungerat, när det är personer som jag känner.

Så, jag fick alltså ställa in min Pride House dag, ja förutom att jag hann tillbaka till

17:00 - 17:45 Lantz möter Lodalen.
På Stora Scen. Tidigare har Lantz mött Tiina Rosenberg, men nu var det Mian Lodalens tur. Tyvärr var det fotoförbud! Hallå! Min kamera gillar Kulturhusets stora scen! (se bara här och här)
Gonna cry forever.
Anyway, de är båda smarta och roliga så det var så klart väldigt kul och bäst.


Sedan åka till favoritsushistället som har massa vegansk mat. Om nom nom~  In med maten i en påse och sedan åka iväg till parken där fredagens stora grej hände.

19:30 - 21:00 Flatgalan.
Moa Svan och Nour El-Refai (fantastiska båda två) ledde Stockholm Prides första flatgala. Vi fick se MaryJet, vi fick se flator i uniform och vi fick se tre priser delas ut. Årets klubb, delades ut av Sara Lövestam. Årets stolthet, delades ut av Mian Lodalen. Pia Sundhage fick priset men kunde inte vara på plats och hade istället skickat Caroline Seger. Publiken blev extatisk och sjöng "Seger är vår, Seger är vår!".
Kvällens största pris, Årets flata, gick till Nilla Fischer
och det är tydligt att det är fotbollens år i år. Och att flatorna har bestämt sig för att låta den vara sin.






Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , .
Artiklar om Flatgalan: Feministiskt perspektiv, QX, och ja, det är väl de enda som skrevs.


Mikusagi.

Stockholm Pride 2013: Dag 3

Med piroger i väskan (är ju lunchtid när jag väl kommer fram) begav jag mig för tredje dagen i rad till Pride House.


12:00 - 12:45 Pamp-podden live med Mona Sahlin.
Av någon anledning så var det en massa militärer i publiken. Det var den enda gången jag såg dem i Pride House, i alla fall i uniform. Varför gick de på den här punkten? Kan någon förklara? Jag fattar inte!
Anyway, Pamp-podden är tydligen en SSU-podd (vars hemsida inte verkar fungera, men poddarna kan hittas här), vilket jag inte visste innan jag kom dit, och en av pratarna är Vidar Aronsson som jag inte visste var SSU:are (känner till från UNF bara). Den andra prataren kan jag inte namnet på och som sagt fungerar inte poddens hemsida... vi säger Kajsa... Stam. Kajsa Stam! Asbra namn! Okej, gå vidare Miku.
De satt i Klara Kafé, som för er som inte vet det är en väldigt mysig lokal. På scenen har de två bord med rutiga dukar, och publiken sitter också vid mysiga kafébord. I vanliga fall är det soppteater i den lokalen, såvitt jag vet i alla fall. Podd-pratarna samtalade med Mona Sahlin om att vara en pamp, om att vara en kvinna och pamp och att få möta hat. Bra citat från Mona:
"Kärnfamiljen är en illusion som har avskaffat sig själv för länge sedan."
"Makt korrumperar alltid. Alltid, alltid, alltid. Det gäller bara att vara medveten om det."
"Bara för att man har vunnit segrar en gång, så är det inte alltid givet."

13:00 - 13:45 Smittskyddslagen och möjligheter till förändring.
Ulrika Westerlund föreläste och jag lärde mig en del om smittskyddslagen som jag tydligen har (hade?) dålig koll på, jag fick t.ex. veta att den skyddar den smittade genom att försäkra om att den får gratis vård.

14:00 - 14:45 ???
Jag skulle gå till Fördom & Stolthet, men tog fel på lokal och sedan var klockan hel och alla punkter började så jag skyndade mig till en lokal som låg i närheten och som jag visste hade en okej punkt. Det handlade typ om att bygga bostäder för andra än singelhushåll samt två vuxna som sover tillsammans och har 1,8 barn.

15:00 - 15:45 Vad gör vi med vithetsnormer i hbtq-communitiet?
Åh jag tycker att det här är ett så viktigt och framför allt SVÅRT ämne. Jag ser att det är typ vita överallt och jag har ingen aning om varför.
Deltagarna pratade i alla fall om vithetsnormer och privilegier, och jag var tyvärr tvungen att gå iväg tidigare för att hinna med nästa punkt.

16:00 - 17:00 Pride Comedy.







Grät lite "Buuuh min kamera gillar inte sådana här scener buuhuuu T_T " men borde ändå vara glad för det var fotoförbud på Kulturhusets stora scen i år?
Anyway, Pernilla Hammargren, Moa Svan, Matilda Berggren, Helena Sandström och Shanthi Rydwall Menon. Fantastiska! Snygga! Roliga! Rekommenderas starkt!


Skyndade sedan till Hornstull för att köpa en wrap, tryckte i mig den på tunnelbanan för att en inte får ta med sig mat i parken. Skyndade varför? För att sällskapet ville se Emmelie de Forest som skulle uppträda på schlagerkvällen.

Någon gång under vistelsen gick jag iväg med Trollhare till Kristdemokraternas tält eftersom vi båda väldigt gärna ville fråga dem ifall det kom många besökare och var arga på dem. "Nej" blev svaret, och sedan stannade vi rätt länge i deras tält.

Vi såg aldrig Emmelie de Forest, fastän vi var där i flera timmar och blev trötta av den dunkande musiken. Kvällen skulle hålla på till 23 och gissningsvis var Emmelie de Forest sist. Vi åkte hem istället. Min hals var konstig och jag trodde att det berodde på att alla rökte överallt (vilket förmodligen inte förbättrade saken).


Mikusagi.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

01 augusti, 2013

Stockholm Pride 2013: Dag 2

Grejen med Stockholm Prides andra dag, är att det är då Pride Park öppnar. Inte för att det är en särskilt viktig plats för mig, jag föredrar Pride House, men det är ändå värt att nämna.

12:00 - 12:45 Subtext.
Som planerat inleddes dagen med shipping-föreläsning. När jag och Jacko satt i publiken och väntade så var det en person som trotsade sin blyghet och bestämde sig för att lära känna folk, och hälsade därför på Jacko. Jag vägrade låta dem interagera utan min inblandning för jag är en monogam psykopat, så jag hoppade in i samtalet och frågade hoppfullt "Finns du på Tumblr?" och tänk! Det gör personen!
Anyway, Tilde Mattsson körde en genomgång i kronologisk ordning, började med att berätta om Kirk/Spock där slash tog sin början, och förklarade skillnaden mellan att skriva & och /. Det var nytt för mig! Sedan var det Xena/Gabrielle, och jag tittade rätt mycket på Xena när det gick på TV (jag gick kanske i mellanstadiet?) så det var fint~. Sedan togs Attack of Titan (har jag inte sett/läst) upp som en shonen anime/manga där en karaktär är lesbisk utan att det är ett skämt (ovanligt, tydligen). Efter det, Sherlock/Watson och då främst BBCs serie som jag själv är väldigt förtjust i, och jag vill säga att enligt min tolkning är det omöjligt att Sherlock skulle vara det minsta intresserad av att ha sex (liksom har ni missat hela grejen med karaktären? Roas bara av det som händer på en intellektuell nivå, roas inte av fysiska grejer). Jag älskar Sherlock och Watsons relation, och tänker att den är allt det som visas på skärmen och att inget händer utanför det, den är perfekt som den är.

13:00 - 13:45 Skönlitterära speglingar av den normbrytande familjen.
Författarsamtal med Kristina Hultman, Sara Lövestam, Anna Fock, Bodil Sjöström och Eva Borgström. Jag har inte så mycket att säga om den och jag hade förmodligen fått ut mer av att gå på punkten om diskriminering som jag hade tänkt gå på från början.

14:00 - 14:45 Stjärnfamiljsjuridik.
Ulrika Westerlund, Erik Mägi och Lina-Lea Zimmerman föreläste om valda ämnen från publiken. Sambolagen, samägandelagen förklarades, liksom fördelen med äktenskap. Dessutom berättade de hur en familj med fler än två föräldrar kan göra t.ex. angående föräldrapenning och umgängesrätt Spermadonation togs upp och också hur en enklast blir ensam förälder (svaret var inte att mörda medföräldern).

15:00 - 15:45 Homonationalism - om antirasistiska allianser och andra strategier.
Jättejättesvårt att sammanfatta, sorry.

16:00 - 16:45 Antirasisterna vs antirasisterna.
-||-

19:00 Fest med Pride Ung.
Mitt sista år på Pride Ung! Men vad spelar det för roll? Jag är sällan där ändå. Hur som helst, 100 första gästerna lovades gratis alkoholfria drinkar så jag och Jacko hängde på låset. När de väl öppnade så kunde vi läsa skylten "gratis drinkar hela kvällen" så en hade inte alls behövt komma först (kom ju ändå inte 100 pers...). Jag skyndade fram och tog första drinken och tur var det för snart var ljudet öronbedövande och jag hade haft stora svårigheter att beställa något. Det var, som en kan anta, Klubb Sobeer som gjorde drinkarna. Sedan hängde jag på golvet så långt från högtalarna som möjligt, och pratade med sällskap, tills jag inte pallade mer och istället åkte till Pride Park.


Det här året var Pride Park i Östermalms IP (T-station Stadion) för första gången. Det fanns ungefär de vanliga gamla tälten (men inte UNF? Jag hittade dem inte i alla fall). Efter att ha hälsat på bekant folk i SFQ-tältet, rusade jag till Grön Ungdoms tält och frågade om de hade de ascoola knapparna kvar som det står typ "Transradikal" och "Flataktivist" på. En jättejättetrevlig Elsa letade fram några ur ett jättehemligt gömställe. Sedan blev jag nästan medlem, jag fyllde i en blankett och lämnade inte in den. Senare gick jag bland annat till Djurens rätt, skrev på en namnlista mot hur minkar blir behandlade på minkfarmar, köpte en knapp och lovade att bli månadsgivare när jag har ett jobb och en inkomst.